-
SPORT
-
DYSCYPLINY SPORTOWE
- AKROBATYKA
- GIMNASTYKA
- JEŹDZIECTWO
- KOSZYKÓWKA
- PIŁKA NOŻNA
- PIŁKA RĘCZNA
- PIŁKA SIATKOWA
- LEKKOATLETYKA
- KULTURYSTYKA I TRENING SIŁOWY
- NARCIARSTWO I SPORTY ZIMOWE
- PŁYWANIE I RATOWNICTWO WODNE
- SPORTY I SZTUKI WALKI
- BADMINTON
- GOLF
- HOKEJ
- KOLARSTWO
- STRZELECTWO
- SZERMIERKA
- SURVIVAL I SPORTY EKSTREMALNE
- TANIEC
- WSPINACZKA
- TENIS
- GRY I ZABAWY RUCHOWE
- POZOSTAŁE DYSCYPLINY SPORTOWE
- ŻEGLARSTWO
- BOKS
-
REKREACJA I FITNESS
- FITNESS
- AEROBIK
- STEP AEROBIK
- JOGA I RELAKSACJA
- PILATES
- SPINNING
- JOGGING
- STRETCHING
- NORDIC WALKING
- TANIEC
- CAPOIERA
- TENIS
- NARCIARSTO BIEGOWE
- NARCIARSTWO ZJAZDOWE
- SNOWBOARD
- JEŹDZIECTWO
- KITEBOARDING
- WINDSURFING
- PŁYWANIE
- NURKOWANIE
- GRY I ZABAWY RUCHOWE
- GRY I ZABAWY TOWARZYSKIE. ŁAMIGŁÓWKI. SZACHY. KARTY. GRY PLANSZOWE
- ŻEGLARSTWO
-
NAUKA W SPORCIE
- ANTROPOLOGIA
- ANTROPOMOTORYKA, MOTORYKA
- BIOCHEMIA
- BIOLOGIA
- BIOMECHANIKA
- EKOLOGIA
- FIZJOLOGIA WYSIŁKU FIZYCZNEGO
- ETYKA I FILOZOFIA SPORTU
- HISTORIA KULTURY FIZYCZNEJ I SPORTU
- INFORMATYKA
- MEDYCYNA SPORTU I ODNOWA BIOLOGICZNA
- NAUKI ŚCISŁE I METODY BADAWCZE
- SOCJOLOGIA KULTURY FIZYCZNEJ
- STATYSTYKA W SPORCIE
- PSYCHOLOGIA SPORTU
- SPORT OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
- TEORIA SPORTU
- TESTOWANIE SPRAWNOŚCI FIZYCZNEJ
- TRENING SPORTOWY
- ZARZĄDZANIE I EKONOMIA W SPORCIE
- PRAWO W SPORCIE
- KĄCIK KIBICA
- BIOGRAFIE
- ENCYKLOPEDIE, SŁOWNIKI
- ŻYWIENIE I DIETA
- DOPING W SPORCIE
- OLIMPIZM
- CZASOPISMA
- ZDROWIE
- SPORTOWE GRY PC
- SPORTOWE GRY PLANSZOWE
-
DYSCYPLINY SPORTOWE
-
FITNESS
- AEROBIK I STEP
- PILATES
- GIMNASTYKA
- KULTURYSTYKA I ĆWICZENIA SIŁOWE
- JOGA I RELAKSACJA
- MULTIMEDIA, DVD
- TEORIA I METODYKA FITNESS
- TANIEC, FORMY MUZYCZNO-RUCHOWE
- SPRZĘT SPORTOWY THERA-BAND
- DIETETYKA
- WSPOMAGANIE I DOPING
- STRETCHING
- TRENING KONDYCYJNY
- JOGGING
- PŁYWANIE I NURKOWANIE
- NARCIARSTWO BIEGOWE I ZJAZDOWE
- SNOWBOARD
- KITEBOARDING I WINDSURFING
- TURYSTYKA GÓRSKA I ROWEROWA
- ZDROWIE
-
MEDYCYNA, REHABILITACJA, FIZJOTERAPIA
-
REHABILITACJA I FIZJOTERAPIA
- ANATOMIA
- FIZJOTERAPIA
- FIZYKOTERAPIA
- GERIATRIA
- GIMNASTYKA LECZNICZA
- GINEKOLOGIA I POŁOŻNICTWO
- HIPOTERAPIA
- HISTORIA REHABILITACJI
- JĘZYKI OBCE
- KARDIOLOGIA
- KINEZYTERAPIA
- KOREKTYWA
- KRĘGOSŁUP
- MASAŻ
- NEUROLOGIA
- ORTOPEDIA I TRAUMATOLOGIA
- OSTEOPOROZA
- PEDIATRIA
- PULMUNOLOGIA
- REHABILITACJA
- REUMATOLOGIA
- TERAPIA MANUALNA
-
MEDYCYNA
- ALERGOLOGIA
- ANATOMIA
- CHIRURGIA
- DERMATOLOGIA
- DIABETOLOGIA
- DIETETYKA I ŻYWIENIE
- FARMACJA
- FIZJOLOGIA
- GERIATRIA
- GINEKOLOGIA
- HISTOLOGIA
- INTERNA
- JĘZYKI OBCE
- KARDIOLOGIA
- KOSMETOLOGIA
- MEDYCYNA NATURALNA
- MEDYCYNA PRACY
- MEDYCYNA RATUNKOWA
- MEDYCYNA SPORTU
- NEFROLOGIA
- NEUROLOGIA
- NIEKONWENCJONALNA
- NIEPEŁNOSPRAWNOŚĆ INTELEKTUALNA
- ONKOLOGIA
- ORTOPEDIA I TRAUMATOLOGIA
- OSTEOPOROZA
- PEDIATRIA
- PIELĘGNIARSTWO
- POZOSTAŁE
- PROMOCJA ZDROWIA
- PSYCHIATRIA
- PSYCHOLOGIA
- PULMUNOLOGIA
- REUMATOLOGIA
- SŁOWNIKI I ENCYKLOPEDIE
- STOMATOLOGIA
- LOGOPEDIA
- OKULISTYKA
- PORADNIKI
-
REHABILITACJA I FIZJOTERAPIA
-
PEDAGOGIKA I PSYCHOLOGIA
-
WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE
- FORMY MUZYCZNO - RUCHOWE, TANIEC
- GIMNASTYKA
- GRY I ZABAWY RUCHOWE
- GRY ZESPOŁOWE
- WYCHOWANIE PRZEDSZKOLNE
- WF NAUCZANIE ZINTEGROWANE
- WF KLASY 4-6
- WF GIMNAZJUM
- WF SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE
- KOREKTYWA
- LEKKOATLETYKA
- NAUCZYCIEL WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
- OBOZY, KOLONIE, WYCIECZKI
- PŁYWANIE
- PROMOCJA ZDROWIA
- TEORIA I METODYKA WYCHOWANIA FIZYCZNEGO
- TESTOWANIE SPRAWNOŚCI FIZYCZNEJ
- WF SPECJALNE
- WF klasy 7-8
-
TURYSTYKA
- AGROTURYSTYKA
- EKONOMIKA TURYSTYKI, GOSPODARKA TURYSTYCZNA
- GASTRONOMIA I ŻYWIENIE
- GEOGRAFIA TURYSTYCZNA, KRAJOZNAWSTWO
- HISTORIA TURYSTYKI
- HOTELARSTWO
- JĘZYKI OBCE
- MARKETING I ZARZĽDZANIE
- OBOZOWISKA I KOLONIE
- OBSŁUGA RUCHU TURYSTYCZNEGO
- PILOTAŻ WYCIECZEK
- PRAWO W TURYSTYCE
- PRZEWODNIKI I MAPY
- TEORIA TURYSTYKI
- TURYSTYKA KWALIFIKOWANA
-
LITERATURA AKADEMICKA
-
Sprzęt sportowy THERA-BAND
-
SUPLEMENTY DIETY
-
WYPRZEDAŻE
2020-03-26 10:30:00
INFORMACJA !!!
UWAGA!!! WSZYSTKIE ZAMÓWIENIA W RAMACH POSIADANYCH ZASOBÓW KSIĄŻKOWYCH REALIZUJEMY NA BIEŻĄCO!...

Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie
dział:
autor:
Grzegorz Zydek >> zobacz inne pozycje autora
Małgorzata Michalczyk >> zobacz inne pozycje autora
Adam Zając >> zobacz inne pozycje autora
wydawca:AWF Katowice
ISBN:978-83-64036-81-1
data wydania:2017
wymiary:A4;s.401
oprawa:miękka



Nowe trendy w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie
Od autorów
Mamy przyjemność oddać w państwa ręce kolejną pozycję z zakresu żywienia
i suplementacji osób aktywnych fizycznie przygotowaną przez pracowników
naukowych Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach z udziałem innych
specjalistów w obrębie tej dziedziny.
Pierwszą pozycję dotyczącą tej tematyki wy-dano w 1997 roku przy
znacznym udziale absolwentki AWF Katowice, 5-krotnej Miss Fitness
Świata, Kamili Porczyk. Wtedy też zawiązała się znacząca współpraca
pomiędzy uczelnią a firmą Olimp, czego owocem były kolejne wydania
wspomnianej publikacji. Niniejsza praca jest już 10. pozycją –
rozszerzoną i uzupełnioną o najbardziej aktualną wiedzę.
W jej przygotowaniu uczestniczyło aż 10. pracowników naukowych, a jej
powstanie było możliwe dzięki istotnemu wsparciu sponsorów: Olimp
Laboratories, AWF Katowice, dfMedica, Wody Karpackie oraz Medikatha.
Jest to bardzo obszerna monografia. Poruszono w niej zarówno
zagadnienia podstawowe, związane z ewolucją żywienia człowieka, jak
również aktualne kwestie zagrożeń żywieniowych XXI wieku. Ponadto
przedstawiono w niej szczegółowy opis metabolizmu wysiłkowego, aby
każdemu czytelnikowi umożliwić pojęcie elementarnej wiedzy związanej z
przyswajaniem mikro i makro składników pokarmowych oraz z ich
wykorzystaniem, zarówno w spoczynku, jak i podczas pracy mięśniowej o
różnym charakterze czy zmiennej objętości i intensywności wysiłku. W
niniejszej pracy bardzo szeroko opisano podstawowe składniki pokarmowe –
takie jak węglowodany, białka i tłuszcze – sygnalizując ich pochodzenie
oraz wartość odżywczą czy funkcje metaboliczne w organizmie człowieka.
Ponadto rozdział dotyczący nawodnienia organizmu rozszerzono o
właściwości metaboliczne wody alkalicznej – zarówno w odniesieniu do
stanów chorobowych, jak i możliwości wysiłkowych w sporcie. Witaminy i
minerały opisano w nieco odmienny sposób, natomiast w przypadku stresu
oksydacyjnego i suplementacji antyoksydacyjnej przytoczono dane z
najnowszych pozycji światowej literatury. Poruszono także zagadnienia
produkcji suplementów diety i kontroli ich jakości. Z uwagi na
systematyczne udoskonalanie niektórych suplementów i pojawianie się
całkiem nowych rozdział dotyczący suplementów diety dla sportowców i
osób aktywnych fizycznie całkowicie przeredagowano i uzupełniono o
najnowsze doniesienia naukowe.
W nowej wersji publikacji przedstawiono sposoby analizy i programowania
diety dla potrzeb sportu wyczynowego, odchudzania i walki z różnymi
chorobami metabolicznymi. Podano także szereg przykładów programowania
diet dla wielu dyscyplin sportu – uwzględniając ich specyfikę pod
kątem wydatku energetycznego i metabolizmu wysiłkowego – oraz sposoby
wspomagania suplementacyjnego w tych dyscyplinach.
Ważnym aspektem tej pozycji są rekomendacje żywieniowo-suplementacyjne
dla młodzieży uprawiającej sport wyczynowo. Natomiast całkiem
nowatorskim jej elementem jest rozdział dotyczący zaleceń żywieniowych
i suplementacyjnych podczas treningu wysokogórskiego oparty nie tylko o
doniesienia z literatury, ale także wynikający z doświadczeń i
eksperymentów autorów.
Jeden z ciekawszych rozdziałów pracy dotyczy dietetyczno-treningowych
zaleceń walki z nadwagą i otyłością. W nim poruszono nowe sposoby
łączenia różnych form aktywności ruchowej z odpowiednim sposobem
żywienia. Do tych kwestii nawiązano w innym rozdziale – dotyczącym
kuracji hormonalnych w strategii odchudzającej i przeciwstarzeniowej –
którego tematyka zyskała ogromną popularność na świecie.
Do niezwykle nowatorskich aspektów tej monografii można zaliczyć
zagadnienia dotyczące mikrobiomu, psychodietetyki oraz nutrigenetyki i
nutrigenomiki. W rozdziałach opisujących te kwestie wyjaśniono: jak
ważne – dla naszego zdrowia i odporności – jest utrzymanie odpowiedniej
mikroflory jelitowej; jak mózg steruje naszym sposobem żywienia oraz
jak geny determinują preferencje i nietolerancje pokarmowe.
Końcowe rozdziały wprowadzają czytelnika w pojęcie dietetycznej
diagnostyki laboratoryjnej oraz przypominają, jak masa i skład ciała
człowieka wpływa na zdrowie i wydolność fizyczną.
Niniejszy podręcznik stanowi obszerne źródło wiedzy dla bardzo
szerokiej grupy odbiorców włącznie ze sportowcami, trenerami
personalnymi, dietetykami, osobami z chorobami metabolicznymi oraz dla
wszystkich osób aktywnych fizycznie, które chcą poprawić swoją sylwetkę
i stan zdrowia.
Prof. dr hab. Adam Zając



Spis treści:
OD AUTORÓW
CZĘŚĆ I
ROZDZIAŁ 1.
ŻYWIENIOWE ZAGROŻENIA WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA
1.1. Jak wyżywić gatunek ludzki
1.2. Prawdy na temat artykułów spożywczych uchodzących za zdrowe
1.3. Człowiek składnikiem światowych odpadów
1.4. Największe mity na temat zdrowego odżywiania
1.5. Twój drugi mózg
1.6. Wszechobecne trucizny kryjące się w naszym pokarmie
ROZDZIAŁ 2.
ŻYWIENIE A LUDZKIE GENUM-PALEODIETA
ROZDZIAŁ 3.
METABOLIZM WYSIŁKOWY
3.1. Wprowadzenie
3.2. Mięśnie szkieletowe – struktura i funkcja
3.3. Mechanizm skurczu mięśnia poprzecznie prążkowanego
3.4. Podstawowe systemy energetyczne
3.5. Fizjologiczne znaczenie potreningowych zmian metabolicznych w mięśniach szkieletowych
3.6. Ogólne aspekty regulacji metabolizmu
3.7. Udział hormonów w metabolizmie wysiłkowym
3.8. Regulacja aktywności enzymatycznej
3.9. Podsumowanie
ROZDZIAŁ 4.
WĘGLOWODANY – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
4.1. Rodzaje węglowodanów i ich znaczenie
4.2. Rekomendacje do zawartości węglowodanów w diecie
4.3. Źródła węglowodanów
4.4. Trawienie węglowodanów
4.5. Węglowodany a wysiłek fizyczny
4.6. Przedwysiłkowe i powysiłkowe spożywanie węglowodanów
4.7. Ogólne spożywanie węglowodanów
ROZDZIAŁ 5.
TŁUSZCZE – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
5.1 Rodzaje tłuszczów i ich znacznie
5.2. Rekomendacje do zawartości tłuszczów w diecie
5.3. Źródła tłuszczów
5.4. Trawienie tłuszczów
5.5. Tłuszcze a wysiłek fizyczny
5.6. Tłuszcze jako źródło energii w spoczynku i podczas wysiłku
5.7. Ogólne zasady spożywania tłuszczów
ROZDZIAŁ 6.
BIAŁKA – CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
6.1. Rodzaje białek i ich znaczenie
6.2. Rekomendacje do zawartości białka w diecie
6.3. Źródła biała
6.4. Trawienie białek w przewodzie pokarmowym
6.5. Białka a wysiłek fizyczny
6.6. Zapotrzebowanie na białko u osób aktywnie fizycznie
6.7. Ogólne zasady spożywania białek
RODZIAŁ 7.
PŁYNY – RODZAJE I ICH ROLA W NAWADNIANIU ORGANIZMU
7.1. Równowaga wodna
7.2. Hyponatremia
7.3. Opóźnianie żołądka z płynów a wysiłek fizyczny
7.4. Opóźnianie żołądka i skład płynów
7.5. Wpływ czynności przewodu pokarmowego na uzupełnianie straty wody
7.6. Wody pitne i ich wpływ na organizm człowieka
RODZIAŁ 8.
WITAMINY I MINERAŁY CHARAKTERYSTYKA I ICH ROLA W WYSIŁKU FIZYCZNYM
8.1. Ogólna charakterystyka witamin i minerałów
8.2. Witaminy
8.3. Minerały
8.4. Jakość preparatów witaminowo – mineralnych
RODZIAŁ 9.
ANTYOKSYDANTY, WOLNE RODNIKI, STRES OKSYDACYJNY
9.1. Reaktywne formy tlenu –RFT
9.2. Stres oksydacyjny
9.3. Obrona antyoksydacyjna
9.4. Fitochemikalia
RODZIAŁ 10.
SUPLEMENTY DIEDY DLA SPORTOWCÓW I OSÓB AKTYWNYCH FIZYCZNIE
10.1. Potencjał osoby trenującej
10.2. Klasyfikacja suplementów diety
10.3. Odżywki wysokobiałkowe
10.4. Produkty aminokwasowe
10.5. Odzywki węglowodanowe
10.6. Odzywki węglowodanowe – białkowe
10.7. Zdrowe tłuszcze
10.8. Produkty z kreatyną
10.9. Produkty przedtreningowe
10.10. Produkty modulujące poziom hormonów
10.11. Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej
10.12. Produkty prozdrowotne
RODZIAŁ 11.
WYBRANE SUBSTANCJE DODATOWO STOSOWANIE W PRODUCJI SUPLEMENTÓW DIETY
CZĘŚĆ II
ROZDZIAŁ 12.
ANALIZA I PROGRAMOWANIE DIETY SPORTOWCÓW
12.1. Istota oceny składu ilościowego i jakościowego diety sportowców
12.2. Analiza diety i suplementacji – na przykładzie zawodnika uprawiającego biegi przez płotki na 400m
RODZIAŁ 13.
DIETA I SUPLEMENTACJA W WYBRANYH DYSCYPLINACH SPORTU
13.1. Personalizacja diety sportowców
13.2. Przykładowe rozwiązania dietetyczno - suplementacyjnie w różnych dyscyplinach sportu i treningu rekreacyjnym
RODZIAŁ 14.
DIETA I SUPLEMENTACJA MŁODEGO SPORTOWCA
14.1. Zapotrzebowanie energetyczno – odżywcze młodego sportowca
14.2. Zapotrzebowanie na płyny młodego sportowca
ROZDZIAŁ 15.
DIETA I SUPLEMENTACJA PODCZAS TRENINGU WYSOKOGÓRSKIEGO
15.1. Masa i skład ciała podczas treningu wysokogórskiego
15.2. Nawadnianie organizmu podczas treningu wysokogórskiego
15.3. Rekomendacje do spożycia węglowodanów
15.4. Antyoksydanty
15.5. Zasoby żelaza
15.6. Witamina D
15.7. Wykorzystanie substancji alkalizujących
15.8. Podsumowanie
RODZIAŁ 16.
DIETOTERAPIA W WYBRANYCH CHOROBACH O PODŁOŻU METABOLICZNYM I IMMUNOLOGICZNYM
16.1. Żywienie w wybranych chorobach na podłożu metabolicznym
16.2. Żywienie w wybranych chorobach o podłożu immunologicznym
RODZIAŁ 17.
DIETETYCZNO TRENINGOWE METODY WALKI Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ
17.1. Kryteria i klasyfikacja nadwagi i otyłości
17.2. Rola diet w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej
17.3. Rola ćwiczeń odchudzających w procesie redukowania masy ciała i tkanki tłuszczowej
17.4. Wyznaczenie stref wysiłkowych
17.5. Wybrane metody treningowe kształtujące wytrzymałość i siłę mięśniową
17.6. Podsumowanie
ROZDZIAŁ 18.
KURACJE HORMONALNE W STRATEGII ODCHUDZAJĄCEJ I ODMŁADZAJĄCEJ
(PRZECIWSTARZENIOWEJ)
18.1. Proces Starzenia Się
18.2. Struktura Chemiczna I Mechanizm Wydzielania Gh
18.3. Regulacja Osi Neuroendokrynnej Gh
18.4. Zmienność Uwalniania Gh W Rozwoju Ontogenetycznym
18.5. Właściwości I Mechanizm Uwalniania Testosteronu
18.6. Terapie Medyczne I Kuracje Uzupełniające Rhgh, T I Igf-1
18.7. Wpływ Gh I T Na Parametry Morfologiczne
18.8. Gh I T A Układ Sercowo-Naczyniowy
18.9. Wpływ Gh I T Na Kondycję Układu Kognitywnego
18.10. Wskazania I Strategie Kierunkowych Kuracji Hormonalnych Rhgh I
18.11. Objawy Niepożądane Kuracji Rhgh I T
18.12. Gh A Mózg
18.13. Standardy Terapii Monitorowanej
18.14. Algorytm Postępowania W Przeciwstarzeniowej Terapii Gh
ROZDZIAŁ 19.
ZABURZENIA MIKROBIOMU U OSÓB AKTYWNYCH. ZNACZENIE TERAPII PROBIOTYCZNYCH
W SPORCIE
ROZDZIAŁ 20.
NUTRIGENETYKA, NUTRIGENOMIKA I EPIGENETYKA W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA
20.1. Nutrigenetyka
20.2. Nutrigenomika, Nutrigenetyka, Epigenetyka – Znaki Przyszłości
20.3. Choroby Dietozależne O Udowodnionym Związku Z Genami
ROZDZIAŁ 21.
PSYCHODIETETYKA – WYBRANE ZAGADNIENIA
Wprowadzenie Do Tematyki Rozdziału
21.1. Uwarunkowania Psychologiczne, Zachowań Żywieniowych Kształtowane
I Utrwalane W Strukturze Osobowości
21.2. Uwarunkowania Antropologiczne I Kulturowe Żywienia
21.3. Zaburzenia Odżywiania A Zaburzenia Emocjonalne I Choroby Psychiczne
(Food-Mood Connection).
21.4. Psychologiczne Sterowanie Zmianą Sposobu Żywienia
CZĘŚĆ III
ROZDZIAŁ 22.
MASA I SKŁAD CIAŁA A ZDROWIE I WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA
22.1. Skład Ciała W Sporcie
22.2. Skład Ciała A Możliwości Wysiłkowe
22.3. Zawartość Tkanki Tłuszczowej W Organizmie Osób Nietrenujących ITrenujących
22.4. Definicje I Klasyfikacje Otłuszczenia Organizmu
22.5. Metody Pomiaru Składu Ciała
ROZDZIAŁ 23.
DIAGNOSTYKA LABORATORYJNA W DIETETYCE
PIŚMIENNICTWO



tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze do książek.
zarejestruj się /
zaloguj

autor: Przybylski Stanisław, Skalski Dariusz, Przybylski Jacek,
cena: 52.50 zł 52.50 zł

